A pszichodrámáról

A pszichodráma csoportos módszer, melyben együtt dolgozunk a felmerülő kérdésekkel. Közösen jelenítünk és beszélünk meg fontos élményeket, kapcsolatokat, élethelyzeteket. Olyan közeg alakul ki, ahol ki-ki nyugodtan foglalkozhat gondolataival, érzéseivel, múltjával, jelenével, jövőjével, vágyaival, bánataival, kapcsolataival, önmagával.

Dolgozunk szóval, tettel, érzelemmel.

Mindehhez nincs szükség semmilyen színészi készségre.

Az itt szerzett tudásot a való életben kamatoztathatod. A pszichodráma segítségével jobban megértheted a körülötted élőket és bátrabban nézhetsz szembe a gondjaiddal. Ha akarod, változtathatsz az életeden.

A módszerről részletesebben olvashatsz alább, és hivatalos formában itt: www.pszichodrama.hu/a-pszichodramarol.

Beszélünk róla

Az ülések elején, a bemelegítés alatt gyakran nevetünk, és olykor megérint, ami történik. Elmeséljük, ki hogy van, milyen fontos esemény történt vele, mi foglalkoztatja.

Sokszor közösen játszunk csoportjátékot, amelyben mindenki egyformán fontos szerepet kap.

Máskor egy tag kerül középpontba, aki aznap rá szeretne nézni az őt foglalkoztató kérdésre. Őt a jelentkezők közül választja ki a csoport.

Eljátsszuk

  Megjelenítjük a játékos történetét, érzéseit, emlékeit, álmát, vágyait. Csak azt, ami fontos neki, és csak annyit, amennyire kész. A jelenete(ke)t érzései, emlékei szerint alakítja. A csoporttagok a felbukkanó személyek, érzések, tárgyak szerepébe lépve utánozzák, amit ő előjátszott.

Így eljutunk a fontos kérdések gyökeréhez, és megnézzük a régi, sokszor gyerekkori emlékeket is, amelyek máig meghatározzák és gyakran megkeserítik az életünket akár anélkül, hogy tudnánk róla. Felismerjük és védett közegben kipróbáljuk cselekvési lehetőségeinket, hogy jövőnket szabadabban alakíthassuk.

A vezető a játékos útját egyengeti, segít az önismereti kérdés megfogalmazásban, a forrásélmény felkutatásában, a megoldás keresésében.

Feldolgozzuk

Több feldolgozókör során megbeszéljük, kinek van hasonló tapasztalata, illetve ki mit élt át a játék alatt magában és szerepében. Így a játékos megérzi, hogy nincs egyedül nehéz élményével, s hogy a kérdés így vagy úgy a többieket is érinti. A csoporttagok segítségével arra is ráébredhet, hogy hogyan látja ugyanazt a helyzetet a történet többi szereplője. Ez új színben tünteti fel saját élményét, és továbbsegíti őt a megoldás felé vezető úton.

Mások kérdezték... tekerj tovább

Mi a pszichodráma?

A pszichodráma népszerű, sok évtizede elterjedt önismereti módszer. Használják oktatásban, szervezetfejlesztésben és mentálhigiénés terápiában, de főleg önismereti csoportokban. A csoportban beszélgetéssel és főként cselekvéssel tárjuk fel, jelenítjük meg életünk nehézségeit, döntési helyzeteit. A játékban újszerű magatartásmódokat találsz meg és gyakorolsz be, amit a való életben helyzeted, kapcsolataid jobbítására, egyéniséged fejlesztésére tudsz fordítani.

Ki vesz részt benne?

Jellemzően 20 év feletti felnőttek vesznek részt benne, nagyon változó korú, szakmájú és hátterű nők és férfiak, akik szeretnék magukat pontosabban ismerni, jobban akarják érteni a többieket, esetleg kapcsolati nehézséggel küzdenek, nem találják a helyüket a világban, szeretnének kilépni az adott élethelyzetükből, előrehaladni, vagy csak szívesen vesznek részt mély beszélgetésekben, önismereti munkában.

Mire jó a csoport?

A csoport tükröt tart Neked, amelyben új színben láthatod magadat és a számodra fontos embereket: Énkép-máskép(p). Belebújsz a számodra fontos emberek bőrébe, meglátod az ő szempontjaikat, és megérted a viselkedésüket vagy azt, hogy mit éreznek veled szemben. Ennek segítségével változtathatsz magadon, a kapcsolataidon, élethelyzeteden. A módszer hatására nagyon hamar megszületik a csoportban az összetartozás érzése, és olyan bizalomteli légkör alakul ki, amelyben akármilyen problémát, elakadást megoszthatsz a többiekkel. A többiekkel nevetsz és sírsz, együttérzést tapasztalsz, meglátod, hogy nem vagy egyedül a gondjaiddal, mások is küzdenek hasonló nehézségekkel, ami magában is hatalmas megkönnyebbülést hoz.

Megtudják a barátaim, családtagjaim, hogy mit mondtam róluk?

A csoporttagok itt ismerkednek meg egymással, így korábbi közös történetük nem zavarja meg a csoport munkáját. Mindenkit titoktartás köt, a megismert történetek nem kerülnek vissza a való életbe, nem okoznak gondot otthon, a munkahelyen, baráti társaságban.

Miért kell először találkoznunk a vezetőkkel?

Minden csoport indítását megelőzi egy személyes beszélgetés, hogy a vezetők és a leendő csoporttag megismerjék egymást. Te elmondod, hogy miért érdekel a pszichodráma, és mi válaszolunk a felmerülő kérdéseidre a módszerrel vagy a jelenlegi csoporttal kapcsolatban.

Miért játszanak a felnőttek?

Játék alatt komoly, problémamegoldó játékot értünk, amelyben nem beszélgetéssel, hanem cselekvéssel tárjuk fel és oldjuk meg a nehézségeket. Saját játékodban a magad konkrét történetét, aktuális gondját jeleníted meg a többiek segítségével.

Ciki, hogy nem tudok színészkedni?

A pszichodráma gyakorlatához nincs szükség semmilyen színészi készségre. Nem kell tudni színészkedni, szerepet játszani, nem kell bátornak lenni, olyanban részt venni, ami bántó, vagy ami túlzottan megterhelő. Éppen arról van szó, hogy magadat adhatod, kiereszthetsz, és havonta egyszer önmagadra szánhatsz néhány órát. A pszichodráma terében fontos vagy, komolyan veszik a gondolataidat, vágyaidat, félelmeidet, örömödet, haragodat. Arra kerül hangsúly, ami benned vagy közted és mások között zajlik. Saját kapcsolataiddal, érzéseiddel foglalkozol, és sokszor olyan események kerülnek felszínre, amiről máshol nem ejthetsz szót.

És ha nem akarok játszani?

Ha nem érzed még felkészültnek magad ahhoz, hogy a középpontba lépj a saját történeteddel, a többiek játékából tanulsz önismeretet, ami gyakran ugyanakkora változást hoz az életedben, mint másoknak a saját játéka.

Mire jó a pszichodráma?

Lehetőséget kapsz arra, hogy újra átéld, megértsd a jelent és feldolgozd a megtörtént eseményeket. Át tudod tekinteni életed kuszaságát, képes leszel változtatni a fontos kapcsolataidon, helyzeteden, reakciódon, régi rossz szokásaidon, akár több generációs fájdalmas örökségnek vethetsz véget.

Értékesebbnek látod magadat, könnyebben elfogadod a hibáidat, biztosabban kezedbe veszed az életed irányítását, önállóbb és döntésképesebb leszel, bátrabban mered átélni az érzéseidet, könnyebben fordítasz hátat a rossz helyzeteknek, vagy lépsz tovább, amikor arra van szükséged. Egy szóval: boldogabb leszel, és több boldogságot adsz a környezetednek.

Mi a különös benne?

A megtörtént események rekonstruálása mellett megjelenítheted a gondolataidat, érzéseidet, vágyaidat, kapcsolatba tudsz lépni a lelked nehezen megközelíthető részeivel. Ránézhetsz az álmaidra, és megértheted őket, megszemélyesítheted az érzéseidet, megelevenítheted a gondolataidat, átélheted a vágyaid beteljesülését, legyőzheted a fizikai korlátaidat, találkozhatsz rég meghalt ismerőseiddel, elbeszélgethetsz Istennel vagy a saját testeddel, fejeddel, szíveddel.

Hogyan értem meg, amit átéltem?

A játékot megbeszélés követi. Itt összhangba kerül a testi, lelki és szellemi élmény. Szóhoz jut az is, aki eddig csak nézőként vett részt a játékban, így számára is saját élménnyé válik a másik ember játéka. Így akár a te történetedet jeleníted meg, akár mások játékába állsz be, akár nézőként veszel részt benne, fontos gyakorlati tapasztalatra teszel szert.

Mennyi ideig tart egy csoport?

Havonta nyolc óra hosszan találkozunk. Egy csoport másfél évig tart, hogy megérlelje, előhozza és végigkísérje a résztvevőkben zajló változást. Az élet minduntalan új helyzeteket teremt, új ismeretségeket hoz, és közben a személyiség folyamatosan fejlődik. Az önismeret szüntelen belső munka. Aki elkezdi a pszichodrámát, sokszor nem tudja abbahagyni, vissza-visszatér hozzá, évekkel később is újra csoportot keres magának, mert akkora élményt és azonnal hasznosítható tanulságot jelentett számára az előző csoport.

"Színház az egész világ,
És színész benne minden férfi és nő:
Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében."
William Shakespeare